1399-08-16 20:58
522
0
71432

گرانی‌ها حاصل بی‌تدبیری و عدم هماهنگی دستگاه‌ها/ چه کسی مسئول است؟

موج گرانی‌ها در دو ماه اخیر باعث نگرانی و کوچک شدن سفر‌های مردم شده؛ علت این گرانی‌ها هم عدم هماهنگی دستگاه است؛ موضوعی که رهبر انقلاب به‌درستی به آن اشاره کردند اما چرا مسئولان باید بگذارند کار به‌جایی رسد که عالی‌ترین مقام کشور در مورد آن سخن بگویید و بعدازآن تصمیماتی برای حل مشکل بگیرند.

نرخ تورم پس از جهش ارزی سال 97 روند صعودی داشت و بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در پایان تابستان سال گذشته به بالای عدد 40 درصد رسید. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم دوازده‌ماهه منتهی به شهریورماه 1398، تحت تأثیر افزایش نرخ ارز  و قیمت کالاها و خدمات، به عدد 42.7 درصد رسیده بود و نشان می‌دهد که در فاصله شهریور 96 تا شهریور 98، افزایش قیمت‌ها قابل‌توجه بود اما روند رشد نرخ تورم در مهرماه سال گذشته متوقف و روند نزولی اما خیلی کُند را آغاز کرد. نرخ تورم در مردادماه امسال به حدود 26 درصد رسید و دوباره با جهش ارزی سال جاری از مردادماه روند صعودی گرفت.

بنابراین گزارشِ در دو ماه اخیر مردم شاهد موج گرانی‌ها بودند و هرروز قیمت‌های جدیدی را بر روی کالاهای اساسی مشاهده می‌کردند از قیمت گوشت گوسفندی 140 هزارتومانی و قیمت مرغ 25 هزارتومانی گرفته تا گرانی روغن، برنج، حبوبات، پوشک بچه، مواد شوینده و... که این افزایش شدید قیمت‌ها باعث کوچک شدن سفر‌های مردم شده است.

به گزارش دانا، بعد از افزایش شدید قیمت‌ها معاون اول رئیس‌جمهوری هم از مردم خواست برای کاهش قیمت‌ها دعا کنند و کسی از دولتمردان پاسخگوی مردم آن‌هم در این شرایط جنگ اقتصادی و بحران کرونا نبود و مسئولان دستگاه‌های دولتی که مستقیم یا غیرمستقیم مسئول تأمین کالای اساسی هستند، مشکلات را به زمین هم پاس می‌دهند.

علت گرانیها چه بود؟

به گزارش دانا، اقتصاد ایران در یک جنگ تمام‌عیار است و فرماندهان جنگ (دولتمردان) باید با توجه به شرایط اقدام را انجام دهند و درحالی‌که تأمین کالاهای اساسی در شرایط جنگ اقتصادی بیش از هر چیزی باید موردتوجه مسئولان باشد تأمین این کالاها در پیچ‌وتاب اولویت‌بندی وزارت صمت و تأمین ارز بانک مرکزی و ترخیص از گمرکات گیر کرده است؛ مثلاً در گرانی شدن روغن مستندات نشان می‌دهد از تیرماه تاکنون 2 کشتی حامل روغن خوراکی در آب‌های بندرعباس معطل تأمین ارز و جابه‌جایی اسناد مالکیت برای ترخیص است یا اینکه بیش از 200 هزار تن برنج در گمرک مانده و بنا بر اعلام مسئولان و واردکنندگان؛ این برنج‌ها به علت عدم تأمین ارز، امکان ترخیص ندارد و در حال فاسدشدن است.

در بحث گرانی گوشت سفید و قرمز هم نابسامانی در تصمیم‌گیری‌ها یا تصمیمات غیر کارشناسی در کنار نرسیدن نهاده‌های دامی به تولیدکننده و مصرف‌کننده ذی‌نفع باعث کاهش تولید و افزایش قیمت شد؛ مثلاً در قیمت تمام‌شده گوشت مرغ، سهم نهاده‌های دامی حدود 70 درصد است و از سوی دیگر در 7 ماه امسال ذرت دامی و کنجاله سویا به میزان میانگین واردات سالانه و جو هم 2 برابر میانگین واردات سالانه با ارز 4200 تومانی وارد کشور شده اما تولیدکنندگان با مشکل کمبود خوراک مواجه هستند. نهاده‌های دامی که باید به دست دامداران و مرغداران برسد، از بازار آزاد سر درآورد و تولیدکنندگان برای تأمین جیره غذایی دام و مرغ‌های خود با بحران جدی مواجه هستند چراکه ناچار بودند نهاده‌ای که با ارز دولتی وارد کشور شده را از بازار آزاد به چند برابر قیمت از دلالان خریداری کنند؛ این موضوع باعث کاهش شدید جوجه ریزی و تولیدشده اما اگر خوراک طیور باقیمت مناسب تهیه شود، امکان کاهش قیمت مرغ وجود دارد.

بانک مرکزی اعلام کرده بود از ابتدای امسال تا پایان مهرماه 6 میلیارد و 214 میلیون دلار تأمین ارز ترجیحی یا همان ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات انواع کالاهای اساسی شامل ذرت، جو، دانه‌های روغنی، روغن خام، کنجاله، گندم، کود و ... تخصیص ارز صورت گرفته است. چندی پیش گمرک از ارائه لیست یک میلیارد دلاری مواد اولیه و نهاده‌های تولید در گمرکات کشور به وزارت صمت برای تصمیم‌گیری خبر داد؛ آن‌هم کالاهایی که ثبت سفارششان مربوط اردیبهشت ۹۹ بود اما در انبارهای گمرک دپو شده بود. این‌ها نشان می‌دهد که انبوه کالاهای اساسی و مواد اولیه تولید، یا ماه‌ها در انبارهای گمرکات کشور برای تخصیص ارز و ترخیص معطل می‌مانده و یا اگر به‌موقع ترخیص شدند، مانند نهاده‌های دامی هنگام توزیع، به دست تولیدکننده و کشاورز یا مردم نمی‌رسند و از انبار دلالان و محتکران سر درمی‌آورد.

این‌ها نشان می‌دهد بسیاری از گرانی‌ها ارتباطی به تحریم ندارد و ناشی از ناهماهنگی دستگاه‌های دولتی است؛ موضوعی مورداشاره و تأکید رهبر انقلاب قرار گرفت و رئیس‌جمهور هم امروز آن را تائید کرد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی روز سه‌شنبه هفته جاری در سخنان زنده و تلویزیونی خود با تأکید بر اینکه بسیاری از مشکلات کنونی اقتصادی ارتباطی به تحریم ندارند و ناشی از ناهماهنگی‌ها هستند، گفتند: بسیاری از گرانی‌های اخیر توجیه ندارد و باید با هماهنگی بین دستگاه‌های مربوطه هرچه زودتر علاج شوند. ایشان، گرانی گوشت، مرغ، گوجه تا پوشک بچه را به‌رغم موجود بودن جنس و کالا، گرانی‌های بی مبنا و بی‌دلیل خواندند و افزودند: همه این گرانی‌ها و مشکلات، با هماهنگی دستگاه‌ها قابل‌حل هستند و باید مشکلات از جلوی پای مردم برداشته شود.

پس از سخنان رهبر حکیم انقلاب، ستاد تنظیم بازار که هر هفته روزهای دوشنبه جلسه دارد، به دنبال فرمایشات و تأکیدات مقام معظم رهبری روز سه‌شنبه جلسه فوق‌العاده داشت و قرار شد با هماهنگی وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهاد کشاورزی به گمرک اجازه داده شد که کالاهای اساسی و مواد اولیه واحدهای تولیدی ترخیص و وارد چرخه تولید و بازار شود.

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری نیز در جلسه روز چهارشنبه هیئت دولت ناهماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی که باعث گرانی کالاهای اساسی شده را تائید کرد و گفت: همان‌طور که رهبر انقلاب این نکته به‌حق را تأکید کردند، گرانی و قیمت برخی از کالاها ناموجه، نادرست و ناصحیح است و باید راه‌حل برای آن پیدا شود.

وی تأکید کرد: هماهنگی‌های لازم بین بانک مرکزی، وزارت صمت، وزارت کشاورزی وزارت و اقتصاد در این جلسات به وجود آمد و مصوبه آن دیروز ابلاغ شد، هم نسبت به شیوه و استفاده ارز. اینکه برای صادرات از چه ارزهایی استفاده کنیم. از چه ارزهایی می‌توانیم استفاده کنیم. برای ترخیص کالا از گمرک تصمیماتی اتخاذ شد و اجرای آن از دیروز شروع‌شده است و باید دنبال کنیم.

 

وعده وزارت صمت برای کاهش قیمت‌ها در هفته آینده

پس از این اتفاقات، علیرضا رزم حسینی وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) هم از تسریع در ترخیص کالاهای رسوبی گمرک با دستور ویژه رئیس‌جمهور خبر داد و گفت: در این خصوص نیز هماهنگی میان گمرک، بانک مرکزی جهاد و وزارت صمت وجود دارد، ابراز امیدواری کرد که با ترخیص این کالاها و ورود مواد اولیه، بر قیمت‌ها و فراوانی کالا در بازار تأثیر بگذارد.

صدیف بیک زاده مدیرکل خدمات بازرگانی وزارت صمت اعلام کرد: با توجه به تصمیمات اتخاذشده برای ترخیص فوری کالاهای اساسی، ضروری و مواد اولیه تولید در گمرک، عرضه کالا در سطح بازار، افزایش می‌یابد و قیمت‌ها متعادل می‌شود. در کنار اجازه ترخیص درصدی به گمرک، روند ترخیص کالاها از گمرکات، تسریع خواهد شد و این موضوع موجب متعادل شدن قیمت‌ها و دسترسی مصرف‌کنندگان به این کالاها می‌شود.

بر اساس تصمیمات اتخاذشده بیش از  25 هزار تن از برنج‌های دپو شده در گمرک‌ ترخیص و بنا شد که مازاد تولید گوشت قرمز توسط شرکت پشتیبانی امور دام خریداری و در زمان لازم در بازار توزیع شود و با بهبود تأمین نهاده‌های دامی وعده داده شد که تولید مرغ به وضعیت خوبی می‌رسد تا با کمترین نرخ مصوب در بازار توزیع شود.

گرانی و نابسامانی بازار بسیاری از کالاهای اساسی در حالی در دو ماه اخیر رخ داد که همگان تأکیددارند علت اصلی آن عدم هماهنگی دستگاه‌های دولتی و جزیره‌ای عمل کردن این دستگاه‌ها است و حالا وعده کاهش قیمت کالاهای اساسی در هفته آینده داده‌شده است؛ اما این سؤال مطرح است که چرا باید مسئولان این دستگاه‌ها که فرمانده‌هان جنگ اقتصادی هستند، بگذارند کار به‌جایی برسد و سفره مردم کوچک شود تا عالی‌ترین مقام کشور در مورد آن سخن بگوید و خواستار اقدام شود؛ یا اینکه آقای رئیس‌جمهور که رئیس دولت و کابینه است و هر هفته دو بار جلسات هیئت‌وزیران تشکیل می‌شود از هماهنگ کردن مدیران خودش عاجز باشد و دود آن به چشم مردم برود.

امیدواریم تصمیمات اتخاذشده با جدیت از سوی دولتمردان پیگیری شود و دیگر شاهد چنین اتفاقاتی نباشید که باعث نگرانی مردم شود.

انتهای پیام/

  • منبع خبر : راه دانا

    نظرات

    دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

    پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

    © کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.