1402-07-23 11:03
2335
0
86936
یادداشت؛

«دلایل، اهداف و نتایج عملیات طوفان الاقصی»

دوره افول و فروپاشی رژیم صهیونیستی که از مدتها قبل آغاز شده بود سرعت یافته و درهای زیر سوال بردن قدرت رژیم اشغالگر قدس باز شده است.

به گزارش گلستان ما، در ساعت شش و سی دقیقه بامداد شنبه ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲، جنبش مقاومت اسلامی حماس در قالب گردان‌های عزالدین قسام ( شاخه نظامی) عملیات بی‌سابقهای را علیه رژیم اشغالگر قدس آغاز کردند.

این عملیات که در طول دوران اشغالگری رژیم غاصب صهیونیستی سابقه نداشته ترکیبی، نفوذی، اطلاعاتی، عملیاتی و رزمی بوده است.

گردانهای الاقصی با نفوذ هوایی و زمینی که با آتش موشکی و خمپاره پشتیبانی می‌شد ضمن نفوذ به داخل سرزمین‌های اشغالی،  چند شهرک و منطقه مسکونی را یا آزاد نموده و یا آسیب جدی وارد نموده و به توان نظامی رژیم غاصب ضربه سهمگینی وارد نمودند که به اذعان اکثر کارشناسان نظامی امنیتی «مُهلک کمرشکن غیر قابل تصور و غیر قابل ترمیم» بوده است.

دلایل به وقوع پیوستن این عملیات:

دلیل اول:

 تلاش جنبش مقاومت حماس برای مطرح نمودن مجدد مسئله فلسطین در جهان اسلام  و به شکست کشیده شدن طرح ابراهیم (به سازش کشاندن و عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی).

در حالی که زمزمه‌هایی در خصوص برقراری روابط ریاض با تل‌آویو با همراهی واشنگتن به گوش می‌رسید، خبر حمله غافلگیرانه و گسترده نیروهای جنبش مقاومت اسلامی حماس به رژیم اشغالگر قدس، در غالب عملیاتی موسوم به «طوفان ‌الاقصی» نگاه‌های جهانیان را باز به سمت خاورمیانه و مسئله فلسطین متمرکز کرد.

این طرح که به موجب آن، امارات و چند کشور دیگر عربی، روابط خود با اسرائیل را از سر گرفتند، این رویکرد را دنبال می‌کرد که بتوان به واسطه آن و با محوریت آمریکا، روابط تل‌آویو و ریاض را نیز برقرار کرد. امری که در صورت تحقق، می‌توانست احتمال گسترش موج برقراری رابطه بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی را نیز به دنبال داشته باشد.

کما اینکه محمد بن‌سلمان در آخرین اظهارات خود نیز گفته بود که این اتفاق (برقراری رابطه عربستان و اسرائیل) بزرگترین رخداد سیاسی پس از جنگ سرد خواهد بود. این اتفاق به منزله این بود که ریاض بنا دارد تا اسرائیل را وارد منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) کند.

از همین رو نیز، ولیعهد سعودی سه شرط؛ هسته‌ای شدن کشورش زیر نظر آمریکا، انعقاد پیمان دفاعی مشترک با واشنگتن و البته مسئله فلسطین را به عنوان شروط خود برای مشارکت در این طرح اعلام کرده بود. شروطی که البته کمی بعدتا حدی متزلزل شد و به گفته رسانه‌های غربی، بن‌سلمان در این اواخر تاحدی از شرط سوم (مسئله فلسطین) عدول کرده بود.

دلیل دوم:

فشارهای مضاعف سیاسی، امنیتی و نظامی رژيم نامشروع صهیونیستی بر مردم غزه و فلسطین

تغییر کالبدی قدس شریف و هتک حرمت اخیر شهرک نشینان و شخص بن گویر، وزیر امنیت داخلی به مقدسات مسلمین بویژه اهانت به قدس شریف در کنار هتک حرمت برخی بانوان فلسطین

افزایش محاصره های مختلف مردم فلسطین، به ویژه در غزه، بار مشکلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را طی دهه‌ها به دوش کشیده‌اند؛ بنابراین محاصره‌ای که توسط رژیم صهیونیستی تحمیل شد، رفت و آمد افراد و انتقال کالاها را به شدت محدود کرد و منجر به نرخ بالای بیکاری و فقر و محدود شدن دستیابی به خدمات اساسی شد.

شهرک سازی در مناطقی که حتی سازمان ملل ممنوع کرده بود

تجاوز و تعدی‌های جدید رژیم صهیونیستی که مهم‌ترین آنها حمایت از حمله به دانشکده نظامی حمص، حمله به برخی مناطق سوریه به ویژه دیرالزور و مرزهای عراق و سوریه، افزایش تحرکات رسانهای

تحرکات وزیر اطلاعات این رژیم

اما چرایی اقدام مقاومت را می‌توان در پیام صوتی بی سابقه محمد ضیف پیدا کرد. فرمانده نیروهای القسام، شاخه نظامی حماس گفت:«زنان معتکف در مسجد الاقصی را مورد حمله قرار دادند و حرمت این مسجد را زیر پا گذاشتند در حالی که قبلاً به آن‌ها هشدار داده بودیم. دشمن اشغالگر به مسجد الاقصی دست درازی کرده و به معراجگاه پیامبر اسلام (ص) هتاکی کرد.صدها فلسطینی امسال درنتیجه جنایات اشغالگران صهیونیست شهید ومجروح شدند. دشمن پیشنهاد ما برای مبادله انسان دوستانه اسرا را نپذیرفت و هر روز جنایات آن در کرانه باختری ادامه دارد. آغاز عملیات «طوفان الاقصی» را اعلام می‌کنیم.

پس می‌توان خط قرمز مسجدالاقصی (مانند نبرد سیف القدس در رمضان ۲۰۲۱) و عدم تن دادن اسرائیل به تبادل اسرا را از اصلی ترین دلایل شروع نبرد مقاومت دانست.

علاوه بر محاصره مداوم، فلسطینیان با اخراج اجباری، تصرف اراضی و توسعه شهرک‌های اسرائیلی در اراضی اشغالی نیز مواجه شده‌اند. طبیعتاً این اقدامات خشم و احساس ناامیدی را در میان فلسطینی‌ها ایجاد کرد که زمینه مساعدی را برای آنچه رخ داد، ایجاد کرد.

دلیل سوم:

زمان سنجی و موقعیت شناسی دقیق از شرایط بحرانی داخل کشورغاصب صهیونیستی (بالا گرفتن اختلافات داخلی سیاسی و امنیتی داخل رژيم صهيونيستي و استفاده از موقعیت فروپاشی درونی این رژیم و چالش‌های آن نظیر شکنندگی دولت نتانیاهو و مشروعیت دولت نتانیاهو در داخل رژیم صهیونیستی)

فهم درک سیاسی مناسب جنبش مقاومت اسلامی حماس از اینکه بنیامین نتانیاهو بعد از سالها سیاست ورزی در فضای داخلی اسرائیل با شکلی خفّت بار از صندلی قدرت خداحافظی خواهد کرد و برای آنکه در قدرت باقی بماند و از بررسی های قضایی مصون باشد عملا فضای سیاسی اسرائیل را دو قطبی کرده و همین درک از بی‌ثباتی‌های سیاسی موجود یکی از دلایل انگیزه‌دهنده به مجاهدان فلسطینی برای این حمله متهورانه تاریخی بود.

اهمیت عملیات طوفان الاقصی:

۱_ اهمیت اصلی این عملیاتها، بروز ضعف و ناتوانی رژیم صهیونیستی در ابعاد نظامی است. ارتش به اصطلاح پنجم دنیا اکنون در برابر گروه مقاومت این‌گونه دچار استیصال شده است.

برای نخستین بار در طول یک دهه گذشته ارتش رژیم صهیونیستی کلیه نیروهای احتیاط و ذخیره خود را فرا خوانده و این نشان می‌دهد که شرایط در اراضی اشغالی از حالت عادی سابق خارج شده و کاملا بحرانی است.

گروههای مقاومت فلسطینی برای نخستین بار عملیات ترکیبی دریایی، موشکی، هوایی و زمینی انجام دادند. این عملیات در محدوده وسیعی از سرزمین‌های اشغالی انجام شده و صرفاً به اطراف غزه محدود نبوده است. شهرکهای اطراف غزه همچون سدیروت و عسقلان با توجه به ورود گروه های مقاومت به آن و دستگیری تعدادی از صهیونیست ها در کنار انتقال برخی تجهیزات نظامی به داخل غزه اهمیت فراوانی داشت.

علاوه بر عملیات زمینی گروه‌های مقاومت، این گروه ها عملیات های مهمی نیز در عرصه هوایی و حتی دریایی به‌وسیله حملات موشکی و راکتی انجام دادند که برآوردهای اولیه فعلاً پرتاب 5 هزار موشک و راکت است. در کنار این موضوع باید به ضعف سامانه های پدافندی این رژیم نیز پرداخت که علناً علاوه بر گنبد آهنین، سامانه فلاخن داود نیز فاقد کارایی بود.

فلاخن داود در واقع سامانه پشتیبانی از گنبد آهنین است که در صورت کارایی نداشتن آن، این سامانه باید فعال شود. در این عملیات ها علناً هیچ کدام از سامانه ها فعال نشدند و برخی منابع خبری از هک آنها خبر داده بودند.

علاوه بر هک این سامانه ها، در وقایع گذشته نیز مشاهده می شدسامانه های پدافندی رژیم صهیونیستی فاقد کارایی لازم هستند و این خود را در مواقع مختلفی نشان داده است.

۲. در برخی عملیات های گذشته و به ویژه عملیات کنونی،گروه های مقاومت در موضع آفندی قرار داشتند. این موضوع نشان می دهد زمین جنگ و مختصات آن را گروه های مقاومت تعیین می کنند و صهیونیست ها در موضع پدافندی قرار گرفته اند؛ به گونه ای که کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی جلسه امنیتی برگزار کرد و خروجی آن عملیات علیه غزه بود.

۳_ رعایت اصول حفاظت اطلاعات و  غافلگیرانه بودن عملیات.

به رغم اشراف و تسلط گسترده و جدی سرویس‌های جاسوسی غربی و به خصوص موساد در منطقه، تل‌آویو به شدت از عملیات حماس غافلگیر شد و هیچ‌یک از این سرویس‌ ها تا زمان آغاز حملات، کوچکترین اطلاعی از چگونگی انجام آن نداشته‌اند.

چنانچه روزنامه گاردین نوشته :«این شکست اطلاعاتی اسرائیل برای قرن ها به یاد خواهد ماند».

این نشریه انگلیسی نوشت: «در عرض چند ساعت، ده ها شبه نظامی غزه حصار مرزی به سمت جنوب اسرائیل را درنوردیده و نظامیان محلی راغافلگیر کردند.مردان مسلح، اسرائیلی‌ ها را در مناطق مرزی جنوبی ربوده و به قتل رساندند و از حمله آنها هنگام پیشروی در مکان‌های متعدد فیلمبرداری کردند.»

گاردین ادامه داد که اگر عملیات حماس «تعجب آور است به این دلیل است که سازوکار اسرائیل بر مناطق فلسطین بسیار پیچیده و تهاجمی است و نظارت بر فعالیت حماس به ویژه یکی از مهمترین وظایف تشکیلات امنیتی اسرائیل بشمار می‌رود.»

این نشریه انگلیسی درباره افتضاح امنیتی و جاسوسی رژیم صهیونیستی افزود: «با اینکه صنعت فناوری جاسوسی اسرائیل، همانطور که ماجرای نرم افزارهای جاسوسی پگاسوس نشان می دهد، یکی از پیشرفته‌ترین صنایع جهان است اما عملیات حماس را شناسایی نکرد. این امر نشان می‌دهد که حماس، در حالی که همیشه مصمم و قادر به برنامه ریزی بلندمدت است، در مواجهه با چالش های نظامی بسیار ماهرتر شده و تلاش زیادی را در برنامه ریزی و شناسایی آسیب پذیری های اسرائیل صورت داده است.»

 پایگاه اروپايي فرانس۲۴ هم در یادداشتی نتيجه‌گيري كرد كه حمله غافلگیرانه حماس، یک «شکست تاریخی» برای سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل بود.

عملیات جنبش مقاومت اسلامی حماس از لحاظ امنیتی نشانگر نکات مهم زیر است :

نخستین مورد اینکه: این عملیات با سطحی از برنامه‌ریزی امنیتی، نه تنها در داخل حماس بلکه توسط جناح‌های رقیب در غزه صورت گرفته، که در دورهای قبلی درگیری‌ها سابقه نداشته است.

دومین مورد اینکه: همانطور که رسانه های اسرائیلی هم اشاره کرده اند تحرکات اخیر حماس توسط نیروهای دفاعی وسازمان های اطلاعاتی اسرائیل به عنوان بخشی از عملیات جنگی شناسایی نشد. تفسیر اطلاعاتی رژيم نامشروع صهیونیستی این بود که حماس برای اقدامی آماده می‌شود که هرگز جرأت انجام آن را ندارند؛ در حالی که این قضاوت، اشتباه و از سر غرور بود.حماس در مقابل (این نگاه مغرورانه) تهاجمی را از زمین و دریا آغاز کرد که به شیوه باورنکردنی، پخته و پیچیده بود.

سومین مورد اینکه : سطح عملیات طوفان الاقصی از یک عملیات تاکتیکی کوچک گذشته عبور کرده و با بررسی همه جانبه اوضاع داخلی غزه ، وضعیت سیاسی_امنیتی داخلی رژيم صهيونيستي، رعایت اصول حفاظت اطلاعات و... یک عملیات راهبردی و استراتژیک است که نشان از بلوغ و رشد خارق‌العاده جنبش های مقاومت است که مرهون مجاهدت‌های شهدای مقاومت ( عماد مغنیه، سپهبد شهید سلیمانی و... ) فرماندهان ارشد و رزمندگان اسلام در صحنه های نبرد در اقصی نقاط عالم است.

نتایج و اهداف عملیات طوفان الاقصی:

‏۱-جنبش مقاومت فلسطین برای اولین بار در تاریخ خود از دفاع به حمله رفت و رژيم نامشروع صهیونیستی برای اولین بار پس از سال 1973 اعلان وضعیت جنگی نمود. این به تنهایی جنگ را تبدیل به یک جنگ منطقه‌ای می‌کند که نشان از افزایش توان نظامی،  امنیتی ، سیاسی ، منطقه ای و حتی جهانی جنبش مقاومت از سطح پدافندی تاکتیکی به حالت آفندی راهبردی دارد .

‏۲-در یک عملیات بی سابقه هم زمان ۵۰ هدف مورد حمله قرار گرفت.دستکم ۱۰۰ سرباز رژیم اشغالگر کشته و تعداد زیادی مجروح و بسیاری از افسران‌ارشد و کادر نظامی رژیم صهیونیستی اسیر هستند. پایگاه‌های نظامی تسخیر و تانک‌ها و تجهیزات نظامی به غنیمت گرفته شد. در حال حاضر در ۲۵ منطقه درگیری در جریان است و منطقه‌ای تقریباًبه وسعت غزه واردحوزه نفوذ رزمندگان فلسطین شده، که نشان از دستیابی جنبش مقاومت و گروه‌های جهادی به اهداف نظامی بلند مدتشان است .

‏۳- در بُعد سیاسی و بین‌المللی، بر خلاف تردید های قبلی، کشورهای منطقه بدون تردید از فلسطین حمایت کردند که واکنش‌های عربستان و امارات قابل توجه است و در حال حاضر رژیم صهیونیستی توسط دشمنان قدرتمندی محاصره شده و پس از امروز هرگز به وضعیت ممتاز سابق بازنخواهد گشت و این همان نکته مورد تاکید فرمانده کل قوا و رهبرمقام معظم انقلاب اسلامی است که فرمودند:

«این شکست از ابعاد نظامی و اطلاعاتی یک شکست غیرقابل ترمیم و یک زلزله ویرانگر است که بعید است رژیم غاصب با همه کمک‌های غربی‌ها بتواند ضربات عمیق این حادثه به سازه‌های حاکمیتی خود را ترمیم کند و رژیم صهیونیستی بعد از روز شنبه ۱۵ مهر، روز حماسه شجاعانه جوانان فلسطینی، دیگر رژیم صهیونیستی قبلی نیست».

 ۴- دوره افول و فروپاشی رژیم صهیونیستی که از مدتها قبل آغاز شده بود سرعت یافته و درهای زیر سوال بردن قدرت و موجودیت منطقه‌ای رژیم اشغالگر قدس باز شده است.

رژیم اشغالگر قدس آنچنان در بُهت و شوک فرو رفته است که زندگی و روند عادی آن مختل شده که جبران خسارات به این راحتی امکان پذیر نخواهد بود.

۵- تغییر بازیگران منطقه ای از قدرتهای بزرگ به جنبش‌های جهادی و مقاومت اسلامی در حالیکه قبلا ناوهای آمریکایی معادلات صحنه نبردها را تغییر می دادند حالا صحبت این است که اگر حزب الله وارد جنگ شود و جبهه جنوب لبنان و جولان باز شود، اوضاع کاملا تبدیل به یک جنگ منطقه‌ای خواهد شد.

غزه، کرانه باختری، لبنان و سوریه اکنون یک منطقه جنگی واحد هستند.

۶_ تاکنون تحلیل‌های بسیاری در باب ابعاد نظامی و سیاسی این عملیات گفته و نوشته شده است اما به ابعاد اقتصادی آن چندان توجهی نشده است. هرچند این عملیات ادامه‌دار است و باید منتظر رفتار طرفین جنگ و دیگر کشورها بود اما می‌توان با احتمال بسیار بالایی این ادعا را مطرح کرد که فارغ از اینکه برندۀ این جنگ کدام طرف باشد، این جنگ یک بازندۀ اصلی دارد و آن هم اقتصاد رژیم صهیونیستی است .

 انتظار می‌رود پس از پایان این عملیات فرار گستردۀ سرمایه و نخبگان صورت گیرد که این موضوع خود می‌تواند به رکود اقتصادی در بلندمدت منجر شود.

هزینه‌های جنگ از قبیل هزینه‌های نظامی، پرداخت حقوق و جبران خسارت‌ها تاکنون حدود ۲۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود که اگر دولت نتانیاهو به اصلاح بودجه یا کاهش هزینه‌های تحمیل شده از سوی اتحاد یهودیت توراتی یاجماعت حریدی و گر حسیدی دست نزند، بی‌گمان به تورم به ویژه تورم در بخش مسکن می‌انجامد.

محمد دیلم کتولی

فعال رسانه گلستان

انتهای پیام

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.