رزمنده دفاع مقدس با اشاره به اینکه ما با قدرت و ابهت بیشتری نسبت به ابتدای جنگ از آن خارج شدیم، گفت: عراق مجبور شد ذلیلانه درخواست آتشبس بدهد.
به گزارش گلستان ما به نقل از فارس، هشت سال دفاع مقدس روایت یک تاریخ سراسر عزت، نور، اقتدار و البته مظلومیت ملتی است که به جرم استقلالطلبی و نفی استکبار مورد هجمه و دشمنی دنیای استعمار و استکبار قرار گرفته و بد طینتان و جلادانی همچون صدام بازیگردانان اصلی جنایات بشری در این تاریخ پر رمز و راز شدند.
تاریخی که در کنار اشکهای مادران فرزند از دست داده و کودکان یتیم شده لبخندهای عزت و غرور را نیز برای ما به ارمغان آورد و ضمن اثبات حقانیت ایران اسلامی به تمام دنیا هشدار داد ملت ایران برای دفاع از خاک میهن خود متحد و یکپارچه پشت هر دشمنی را شکسته و بینیاش را به خاک خواهد مالید.
حال ورای همه اتفاقات خوب و بد جنگ و هشت سال دفاع مقدس نگاه تحلیلی به این رخداد که به حق یکی از مهمترین و حساسترین برهههای تاریخ این کشور و به ویژه انقلاب اسلامی به شمار میآید میتواند در شکلگیری بینشی صحیح در جوانان و نوجوانان نسل سوم و چهارم انقلاب نسبت به دفاع مقدس سهم بزرگ و ماندگاری را بگذارد.
از اینرو با سیدرضا طباطبایی از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس و مدرس کتاب آشنایی با دفاع مقدس در دانشگاههای شرق استان گلستان که هم اکنون در مسند فرمانداری شهرستان مینودشت که معروف به «دارالولایه» است قرار دارد گفتوگویی صورت دادهایم پیرامون چرایی، اهداف و مفاهیم مقدس جنگ تحمیلی که در ادامه مشروح این گفتوگو را مشاهده میکنید:
چرا جنگ ایران و عراق در ادبیات ما به دفاع مقدس نامیده شد؟
طباطبایی: در پاسخ به این سوال باید به چند نکته مهم اشاره کنیم، نخست اینکه ما سر جنگ با هیچ کشوری نداشتیم و جنگ بر ما تحمیل شده و ما دفاع کردیم و از آنجا که دفاع از میهن و ناموس در مبانی دینی ما امری واجب شرعی است این دفاع تقدس پیدا میکند، پس دفاع ما در هشت سال جنگ تحمیلی دفاعی مقدس است.
نکته دوم اینکه رشادتها و فداکاریهای رزمندگان در جنگ بیش از هر موضوعی انگیزه دینی و مقدس داشت که جنبه تقدس دفاع ما را تقویت و ترکیب با مسمی دفاع مقدس را معنابخش کرده است.
عراق چرا و با چه تصوری جنگ را بر ایران تحمیل کرد؟
طباطبایی: در 31 شهریور سال 1359 و در حالیکه تنها یک سال و نیم از پیروزی انقلاب گذشته بود، کشور دارای شرایط باثباتی در حوزههای مختلف نبود، از یک سو ساختارها و نهادهای انقلاب تازه شکل گرفته و عملا حکومتی نوپا همچون یک نهال تازه کاشته شده به شمار میرفت و از سویی دیگر کشور درگیر برخی آشوبهای داخلی و در کنار آن ترورهای کور منافقین و سلطنتطلبان بود که در کوچه و خیابان مردم بیدفاع و در درون ساختار حکومت مسوولان ارشد کشور را به شهادت میرساندند.
در حوزه سیاسی نیز هنوز کشور شرایط مطلوبی را پیدا نکرده بود و با شروع محاصرههای اقتصادی و تحریمهای دشمن و خروج کارشناسان حوزه نفت و گاز از کشور عملا درآمد ارزی کشور کاهش شدید یافته و شرایط اقتصادی کشور نیز به سامان نرسیده بود.
به لحاظ نظامی نیز ارتش به دلیل برخی حواشی ابتدای انقلاب و وابستگی برخی معدود از افراد بلندپایه به رژیم گذشته هنوز قوام خود را پیدا نکرده بود و سپاه و بسیج نیز بسیار نوپا بودند.
مجموع همه این عوامل باعث شد تا دشمنی قدار و کینهتوز همچون صدام فرصت را غنیمت شمرده و در چنین شرایطی به دنبال تخلیه عقدههای روانی خود باشد تا به خیال باطل خود به سرعت و به سادگی نهال تازه کاشته شده انقلاب را از ریشه دربیاورد.
اهداف صدام و رژیم بعث از حمله به ایران اسلامی چه بود؟
طباطبایی: به طور کلی میتوان اهداف عراق و صدام را در حوزه سیاسی، اقتصادی، ژئوپولیتکی و جغرافیایی مورد بررسی قرار داد و به صورت خلاصه و مختصر آنها را در چهار عامل اصلی و مهم دستهبندی کرد.
هدف نخست عراق از حمله به ایران تصاحب و تسلط کامل بر «اروند رود» و یا همان «شط العرب» به زبان آنها بود که طبق قرارداد 1975 الجزایر با حاکمیت مشترک ایران و عراق خط القعرش به عنوان به مرز دو کشور محسوب میشد. این رود تنها راه دسترسی عراق به آبهای آزاد جهان بود و در صورت حاکمیت مطلق بر آن به نوعی عراق را از تنگنای جغرافیایی نجات داده و در حوزه ژئوپولتیکی راه مطمئنی برای آنها به ویژه برای صادرات نفت به شمار میرفت.
دومین هدف عراق تسلط بر جزایر سهگانه «ابوموسی»، «تنب بزرگ» و «تنب کوچک» بود که به نوعی حضوری ترقی یافته در دریا را برای آنها رقم میزد.
سومین هدف عراق را باید بدون تردید تسخیر خوزستان با تصور اختلاف افکنی میان مردم عرب این منطقه و جدا کردن این بخش از کشورمان و الصاق آن به کشور عراق براساس نقشههای چاپ شده بعثیها دانست. اتفاقی که میتوانست مساحت ارضی عراق را بسیار گسترش داده و منابع عظیم ذخایر نفتی را برای این کشور به ارمغان بیاورد و در کنار رودهای بزرگ و پرآبی را به این کشور اضافه کند.
هدف چهارم و نهایی عراق نیز در دو محور آقایی خاورمیانه با تضعیف ایران و رهبری جهان عرب با افزایش قدرت سیاسی خود بود.
نتیجه جنگ در ادبیات سیاسی دنیا چگونه تفسیر و تحلیل شد؟
طباطبایی: همه تحلیلگران سیاسی و نظامی منطقه و دنیا به صراحت ایران را پیروز جنگ دانسته و برای آن استدلالهایی دارند که آغاز جنگ از سوی عراق، و اینکه عراق به هیچ کدام از اهدافش از جمله تسلط بر اروند رود، تصرف خوزستان، تسخیر جزایر سهگانه، رهبری جهان عرب و آقایی بر خاور میانه نرسید و در نهایت نیز ذلیلانه مجبور به نگارش نامه و درخواست آتشبس شد که در متن نامه نیز صراحتا اقرار کرد که ایران به هر چه میخواست رسید.
اما محور دومی که پیروزی ما را در جنگ تائید میکند رسیدن صدای مظلومیت ملت ما به سرعت به همه اقصی نقاط جهان و اثبات حقانیت ما و ظلم و زورگویی استکبارگران بود که حتی با وجود فشارهای سیاسی متعدد دبیرکل وقت سازمان ملل عراق را متجاوز اعلام کرد.
به هر حال ما در انتهای جنگ بسیار قویتر، قدرتمندتر و با ظرفیتهای بسیار بالاتری نسبت به آغاز جنگ تحمیلی از آن خارج شدیم و در حوزههای اقتصادی، سیاسی، نظامی، فرهنگی و دیپلماسی به مراتب در جایگاه والاتری قرار گرفتیم.
مهمترین عامل پیروزی و موفقیت کشورمان در جنگ تحمیلی چه بود؟
طباطبایی: در بیان علتهای پیروزی بر دشمن نیز باید به سه عامل مهم که باعث شد عراق تا به دندان مسلح و تمام حامیان غربی و منطقهایاش را به زانو درآورد اشاره کنیم که نخستین عامل آن انگیزه الهی موجود در میان رزمندگان و توجه به ارزشهای دینی و اسلامی در جامعه و جبههها بود.
عامل دوم پیروزی ما در جنگ تحمیلی وحدت مردم حول دفاع از خاک و میهن و حفظ انقلاب اسلامی بود که چپ و راست همه گروهها و اقشار بدون ذرهای تردید از این گزاره دفاع و حمایت میکردند و هیچ اختلافی برای دفاع از کشور و ایستادگی در برابر دشمن وجود نداشت.
سومین عامل که عوامل اول و دوم نیز در سایه آن تحقق پیدا کرده بود، اصل ولایت فقیه و شخص امام امت بود که تدابیر حکیمانه ایشان کشور را از در سختترین شرایط جنگی از گردنههای صعبالعبوری رهایی بخشید و به پیروزیهای بزرگ رساند که به لطف خدا امروز خلف صالح ایشان نیز با شتاب همین مسیر پرافتخار را طی میکنند.
امروز و در برابر جنگ اقتصادی دشمن چه واکنشی باید داشته باشیم؟
طباطبایی: نکته اول این است که در وهله نخست باید فرهنگ و روحیه دفاع مقدس را بار دیگر در کشور جاری و ساری کرده و با همان منش و روحیه برای رفع مشکلات مردم تلاش کنیم.
اما در گام دوم باید همان علل پیروزی در جنگ تحمیلی و دفاع مقدس یعنی ترویج ارزشهای دینی در جامعه، وحدت میان مردم و توجه به فرامین ولی فقیه را بار دیگر به عنوان اهرمها و عوامل موفقیت اجرایی کرده و به آن توجه کنیم تا بتوانیم در جنگ اقتصادی نیز بار دیگر دشمن را از رسیدن به اهدافش ناکام گذاشته و بر مشکلات غلبه کنیم.
انتهاي پيام/
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد