1395-02-29 17:57
865
0
32201
به قلم حمید رضا سعادتی فر :

منتقدان حوزه سیاست یا مذهب باید از تعصب مبرا باشد / رجال نیازمند متفکران انتقادی اند تا مشکلات جامعه را بشناسند

اگر می خواهیم در جامعه اسلامی خود دست به پیشرفت و اعتلا بزنیم باید متفکران انتقادی زیادی را تربیت نماییم تا بتوانیم فضای جامعه را به سمت حقانیت هدایت کنیم و نیازمند این است که براساس اصول الهی گام برداشته وآرمان های والای انسانی را فراموش نکنیم.

به گزارش گلستان ما ؛ حمید رضا سعادتی فر فعال فرهنگی و اجتماعی طی مطلبی پیرامون تفکر چالشی نوشت : انسان برای اینکه بتواند خوب تصمیم بگیرد و بهتر حرکت کند نیاز به تجزیه وتحلیل تفکرات مختلف دارد.در باب این موضوع حضرت دوست در آیه ای از قرآن کریم میفرمایند:آن بندگانی که چون سخن را بشنوند نیکوترین آن را عمل کنند خدا آنها را به لطف خواست خود هدایت فرموده است."سوره زمرآیه 18"

همچنین در گفتار استادسخن ومتفکر الهی حضرت امیرالمونین علی ابن ابیطالب(ع)چنین آمده است"نگاه کن که چه  می گویند وتوجه نکن که چه کسی می گوید"ودر جای دیگری فرمودند:"خرد خویش را متهم کنید چون اطمینان به آن اشتباه است".ولذا این موارد با الگوهای الهی سنجیده می شوند.

بعد از این مقدمه به موضوع بحث یعنی تفکر چالشی می پردازیم:

تفکر چالشی یا بعنوانی دیگر تفکر انتقادی ، تفکری اصلاح گر است که به کشف و ایجاد و پرورش یک فاصله احساسی و عقلانی بین خود ، ایده ها و نظرات می پردازد،چه این نظرات متعلق به خود باشد یا متعلق به دیگران، تا با این روش بتوان به حقانیت ومعقول بودن ارزش های آن پی ببریم.

در تفکر انتقادی انسان از ابزارهای علم و استدلال استفاده می کند ، چون باعث می شود آدمی از شک گرایی به حقانیت و از ساده لوحی به عقلانیت و از فرضیه به علم دست پیدا کند.

بنابراین می توانیم بگوییم تفکر انتقادی تفکر جوابگو و ماهرانه است که به قضاوت خوب افراد نسبت به خود و دیگران و جامعه در زمان حال منجر می شود.

همچنین تفکر انتقادی به صورت یک فرایند خردمندانه  وضعیت مشکل زای زندگی بشر را به طور نقادانه "نقدگرا"مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.

تفکر انتقادی به صورت منفعلانه افکار دیگران را قبول نمی کند ، بلکه سعی دارد خودش دست به کشف بزند و عقاید نادرست را پس بزند و به دور از هرگونه تعصب ، عقاید صحیح را مدنظر قرار دهد.

کسی که می خواهد منتقدانه در مورد چیزی مانند سیاست یا مذهب فکر کند، باید از تعصب مبرا باشد. باید قبول کند که ممکن است حق با دیگران باشد و خودش اشتباه فکر می کند.

لذا اگر می خواهیم در جامعه اسلامی خود دست به پیشرفت و اعتلا بزنیم باید متفکران انتقادی زیادی را تربیت نماییم تا بتوانیم فضای جامعه را به سمت حقانیت هدایت کنیم و نیازمند این است که براساس اصول الهی گام برداشته وآرمان های والای انسانی را فراموش نکنیم ، و صادقانه به سمت بصیرت افزایی و روشن گرایی حرکت کنیم تا بتوانیم به یک تصمیم اجماع دست پیدا کنیم.

اما در نظام جمهوری اسلامی رجال سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی نیازمند وجود متفکران انتقادی در کنار خود هستند تا از طریق راهنمایی های ایشان بتوانند مشکلات و تهدیدها و همچنین فرصت های موجود در جامعه و منطقه را بشناسند و موشکافانه و زیرکانه مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند و به این آگاهی دست یابند که همه مسایل منطقه را نباید به راحتی باور کرد بلکه باید به صورت نقد و بررسی به اهداف مورد نظر رسید.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.