معاون استاندار و فرماندار ویژه گنبدکاووس از برچیده شدن آببندانهای غیرمجاز خبر داد و شرط و شروطهایی برای توزیع عادلانه آب مطرح کرد.
به گزارش گلستان ما، مهدی دهرویه در نشستی با محوریت تشریح علت تخریب آببندانهای غیرمجاز اظهار کرد: موضوع مربوط به تخریب آببندانهای غیرمجاز با تقاضاهای مردمی شروع شد که چرا منابع آبی عادلانه توزیع نمیشود و بعد از بررسیهای کارشناسی و تصویب در جلسه شورای تامین استان تصمیم به تخریب این آببندانها گرفته شد اما به دلیل اینکه در شهریورماه بحث وجود موجود زنده در این آببندانها مطرح بود تخریب صورت نگرفت و به این ایام موکول شد.
وی خاطر نشان کرد: در تصمیمی که در یک ماه گذشته برای تخریب آببندانها گرفته شد استاندار تاکید بر بستههای حمایتی را داشته که این مهم تمهید شده است.
فرماندار ویژه گنبدکاووس گفت: دید ما به بهرهبرداران از آببندان بعنوان متخلف نیست، چرا که در زمانی که شرایط ترسالی و فراوانی آب بوده است شرایطی فراهم بود که همه از آن برای اشتغال و کسب درآمد بهرهمند شوند و اکنون که زمان خشکسالی رسیده این شرایط فراهم نیست و حتی ممکن است که ما در آینده نه چندان دور مجبور شویم آببندانهای مجاز را نیز جمعآوری کنیم.
وی گفت: اولویت اصلی در این استان کشاورزی است و از اداره کشاورزی خواستیم ساماندهی در تمامی نقاط از راس که سد بوستان و تا انتها که سد وشمگیر است صورت گیرد.
دهرویه در ادامه با اشاره به سدهای بوستان، گلستان و وشمگیر جهت ذخیره آب بیان کرد: در حال حاضر حدودا ۴۰ میلیون متر مکعب برای سد بوستان و ۴۰ میلیون مترمکعب برای سد گلستان و ۲۰ میلیون مترمکعب برای سد وشمگیر میتوانیم ذخیره آب داشته باشیم. و تلاش خواهیم کرد توزیع آب را عادلانه داشته باشیم.
فرماندار ویژه گنبدکاووس همچنین با توجه به درخواست صاحبان آببندانها مبنی بر حفظ یکی از ضلعهای آببندانها جهت جلوگیری از ورود آب رودخانه به زمینهای اطراف بیان کرد، جهت تخریب آببندانها با خود صاحبان آن هماهنگ خواهد شد و ضلعی که خودشان مدنظر دارند تخریب نخواهد شد و بقیه قسمتهای آن تخریب میشود.
صاحبان آببندانها تا ۲۲ بهمن فرصت دارند خود تخریبی را انجام دهند
حسینعلی ایزد دادستان گنبدکاووس نیز در این نشست با اشاره به بستههای حمایتی در نظر گرفته شده بیان کرد: بستههای تشویقی ویژهای به مردم داده شود تا علاوه بر اقناع مردم به انجام اینکار راغب شوند و به گونهای نباشد که استفاده از این بستههای تشویقی برای مردم سخت باشد و در مسیر امضاء گرفتن اداری بمانند.
وی ادامه داد: در بسته حمایتی کشت موقت باید جزئیات مشخص شود و ممکن است آببندانی بین چندین نفر تقسیم شده باشد و همچنین مسئله تامین آب را نیز باید در نظر گرفت، همچنین در ایجاد آببندان خارج از بستر رودخانه نیز باتوجه به آنکه زمینها در تملک دیگران است بحث تامین مکان برای آببندان و تامین آب آن نیز باید بیان شود.
دادستان گنبدکاووس همچنین با اشاره به مراجعات مردم شهرستان مبنی بر استفاده عادلانه از آب رودخانه و استفاده عدهای خاص از آببندانها بیان کرد: اصل کار که استفاده از حریم رودخانه بوده اشتباه و خلاف عدالت اجتماعی است و نباید کار اشتباه استمرار داشته باشد.
وی در پایان با تاکید بر اینکه آببندانها به هیچوجه مجوز بهرهبرداری و آب گرفتن ندارند، بیان کرد: تا ۲۲ بهمن فرصت داده میشود که صاحبان آببندانها مراجعه کنند و خود تخریبی را انجام دهند.
تامین بستههای حمایتی برای افرادی که از این راه تامین معیشت میکنند
جواد تیموری معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای گلستان نیز در این نشست گفت: با توجه به اهمیتی که رودخانهها در حیات ما انسانها و همه موجودات دارد و در شرایطی که ما از نظر اقلیمی در آن قرار میگیریم در شرایط ترسالی و سیلابی که استان گلستان سیلابهای متعددی را تجربه کرده بویژه در سال ۹۸ که مدتی استان را درگیر خود کرد و در شرایط خشکسالی که متعدد در استان تجربه کردیم رودخانهها نقش مهمی ایفا میکنند.
وی ادامه داد: آنچه قانونگذار به آن اشاره کرده این است که بستر رودخانهها جز مشترکات و در اختیار دولت جمهوری اسلامی است و در مبحث استفاده از منابع آب چه آب زیر زمینی و چه آبهای سطحی هرکس در هر مکان و زمان که میخواهد استفاده کند باید درخواست مجوز ارائه دهد و بعد از بررسی موارد فنی اگر دارای شرایط لازم باشد مجوز لازم داده خواهد شد.
تیموری همچنین با اشاره به اهمیت رودخانه گرگانرود در استان گلستان که در شرایط ترسالی و خشکسالی مدیر خاص خود را میطلبد، بیان کرد: در شرایط سیلابی باید مسیر رودخانه کاملا باز باشد که بتواند جریانهای سیلابی را بدرستی هدایت کند تا سیلاب به بخش های اطراف آسیب وارد نکند.
وی گفت: بر اساس بررسیهای کارشناسی که انجام شده و بویژه بعد از تجربه سیل اخیر آببندانهایی که در مسیر سیلابی رودخانه قرارگرفتهاند بدلیل دیوارهایی که احداث کردند مانع از عبور جریان سیلابی در دوره بازگشت ۲۵ ساله هستند.
تیموری خاطرنشان کرد: برابر قوانین و مقررات این بستر سیلابی با دوره بازگشت ۲۵ ساله باید کاملا باز باشد تا مانعی برای عبور جریان آب ایجاد نشود و جریانهای سیلابی به شکل ایمن از آن عبور کند.
وی ادامه داد: همچنین در زمانهای خشکسالی نیز برداشتهای آبی که توسط این آببندان میشود مانع از این میشود که بهرهبردارانی که پایین دست قرار دارند و دارای مجوز به آنها آب برسد.
معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقهای گلستان افزود: بستههای حمایتی ویژهای برای افرادی که معیشت آنها از این راه تامین میشود در نظر گرفته شده است که از جمله آنها: اراضی که تحت پوشش آببندانها بوده است بصورت کشت موقت زراعی در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.
همچنین در صورتی که تمایل داشته باشند میتوانند بصورت تجمیعی آببندانی را در خارج بستر رودخانه با تمهیداتی که دیده خواهد شد به آنها اختصاص داد.
دیگر اینکه با توجه به اینکه اخیرا شرکت آب منطقهای موفق شد از وزرات نیرو تخصیصی را از آب دریا بگیرد، این امکان وجود دارد که در صورت تمایل درقالب شرکت تعاونی آبزیپروری در منطقه مورد نظر کارشناسان مربوطه پرورش ماهی شکل بگیرد و به فعالیت خود بپردازند.
این نشست با حضور مهدی دهرویه فرماندار ویژه گنبدکاووس، حجتالاسلام محمود ترابی امامجمعه گنبدکاووس، آخوند نوریزاد امامجمعه اهلسنت گنبدکاووس، آخوند خوجملی امامجمعه اهلسنت نگینشهر و مشاور استاندار گلستان، علیرضا طاقتی مدیرکل دفتر امور امنیتی و انتظامی استانداری گلستان، اسماعیل جباری مدیرکل شیلات گلستان، جواد تیموری معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقه ای گلستان، حسینعلی ایزد دادستان گنبدکاووس، محمود علیفر فرمانده انتظامی گنبدکاووس، مرتضی احمدی بخشدار بخش مرکزی گنبدکاووس و جمعی از اهالی روستاهای بخش مرکزی شهرستان گنبدکاووس پیرامون تخریب آببندانها غیر مجاز و در محل فرمانداری این شهرستان برگزار شد.
انتهای پیام
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد