1394-09-01 19:54
2192
0
23463
تغییر شکل اعتیاد، هشدار جدی برای مسئولان؛

از روان گردان های صنعتی تا روان گردان های صوتی/ وقتی معتاد دیگر گوشه خیابانی نیست !

اعتیاد و شیوه های آن این روزها تغییر کرده است.این روزها معتاد کسی نیست که در گوشه خیابان افتاده و نای حرکت نداد بلکه مواد مخدر صنعتی چنان کاری با جوانان و نوجوانان می کنند که حتی پدر و مادرها هم به راحتی متوجه اعتیاد آنها نمی شوند.

به گزارش گلستان ما، اعتیاد و شیوه های آن این روزها تغییر کرده است.این روزها معتاد کسی نیست که در گوشه خیابان افتاده و نای حرکت نداد بلکه مواد مخدر صنعتی چنان کاری با جوانان و نوجوانان می کنند که حتی پدر و مادرها هم به راحتی متوجه اعتیاد آنها نمی شوند.

در واقع، بسیاری از ما به تصویری که از یک معتاد در ذهن‌مان نقش بسته است رجوع کنیم خواهیم دید که تصویر ما از یک معتاد، فردی با ظاهری نامرتب و رفتارهای عجیب است که آثار مصرف مواد مخدر باعث شده که ایستادن روی پای خودش هم برایش کار سختی باشد اما بهتر است ماجرای خطرناک اعتیاد در قرن 21 را بشنویم تا دریابیم که باید در تصویری که از یک معتاد داریم بسیار تجدیدنظر کنیم.

از یک میلیون و 350 هزار معتاد کشور ما، 37 درصد آنها تحصیلکرده هستند، یعنی حدود 555 هزار نفر تحصیلکرده در کشور ما معتادند. با توجه به اینکه عموم این تحصیلکرده‌ها از قشر جوان جامعه که بیشتر آنها دانشجویان هستند، این مساله با آسیب‌های جدید در حوزه مصرف مواد مخدر مانند مصرف مواد مخدر صنعتی ارتباطی تنگاتنگ پیدا می‌کند.

زمانی که که پای مصرف مواد مخدر صنعتی هم وسط می‌آید، فرد نه تنها خود را معتاد نمی‌داند بلکه معتقد است مصرف این نوع از مواد می‌تواند بسیاری از نداشته‌هایش در جامعه مانند شادی را به او بدهد.

 ظاهر شیک معتاد امروزی!  

وقتی که پای مواد مخدر صنعتی به زندگی معتادان امروزی باز می‌شود با توجه به قیمت بیشتر این مواد، ضرر اقتصادی که فرد در اثر آن متحمل می‌شود چندین برابر مواد مخدر سنتی است. وقتی مصرف شیشه در جامعه همپای مصرف تریاک می‌شود و قیمت شیشه به‌طور میانگین به کیلویی 70 میلیون می‌رسد، باید گفت مواد مخدر بلای خانمان‌سوزی می‌شود که نه تنها خود فرد معتاد، بلکه خانواده او را هم از نظر اقتصادی فلج خواهد کرد. اینجاست که باید گفت نسل جدیدی از اعتیاد در حال شکل‌گیری است که تجدیدنظری جدی در شیوه برخورد و نوع مقابله با آن باید صورت بگیرد. معتاد امروزی ظاهری شیک و مرتب دارد که تحصیلات و طبقه اجتماعی‌اش می‌تواند باور به معتاد بودن او را برای هر مخاطبی سخت کند.

باور به اینکه این ظاهرهای مرتب و جنتلمن معتاد هستند، نه تنها برای من و شما سخت است، بلکه حتی خود این افراد هم با توجه به موادی که مصرف می‌کنند، خیلی معدود پیش می‌آید که خود را معتاد بدانند. تغییر چهره اعتیاد پدیده بسیار خطرناکی است که در صورتی که مسئولان چشم خود را به روی آن ببندند در آینده‌ای نه چندان دور قشر وسیعی از بهترین‌های کشور را در وضعیت فلاکت‌بار دست و پا زدن در مرداب اعتیاد خواهد یافت که با توجه به بلایی که مواد مخدر صنعتی سرشان آورده است، امیدی برای نجات‌شان نخواهد بود.

رواج مصرف مواد میان جوانان و نوجوانان

این در حالی است که مدت هاست شواهد بین‌‌المللی از افزایش سوءمصرف مواد غیرقانونی در کودکان و نوجوانان در بسیاری از کشورها حکایت دارد.

در ایران نیز برخی تحقیقات از وجود و افزایش اعتیاد به موادمخدر و مصرف این مواد در کودکان و نوجوانان زیر 18 سال حکایت دارد.

آمار مراجعان خودمعرف به مراکز بازپروری طی سال‌های 1375 تا 1377 نشان می‌دهد سهم کسانی که پیش از 10 سالگی مصرف مواد خود را آغاز کرده بودند از تقریباً صفر به 2/1 درصد رسید.  سهم کسانی که اعتیاد آنها پیش از 15 سالگی آغاز شده است تنها طی دو سال از حدود یک درصد به 3/3 درصد رسیده است.

به بیانی دیگر در سال 1375 تنها 13 درصد افراد مراجعه‌کننده قبل از 19‌سالگی مصرف مواد را شروع کرده بودند و این رقم در سال 1377 به 5/25 درصد رسید. تحقیقات دیگر نیز در سال‌های اخیر وجود اعتیاد و مصرف مواد را در کودکان تائید می‌کند.

به این ترتیب می توان گفت از زمان آمدن مخدرهای صنعتی به بازار و ارزانی انها نسبت به مخدرهای سنتی و از طرفی طریقه مصرف راحت انها، روز به روز گرایش به اعتیاد میان جوانان و نوجوانان بیشتر می شود.

روانگردان های شنیدنی به جای کشیدنی!

این در حالی است که به تازگی، حسین ذبحی، معاون دادستان کل کشوراعلام کرده: «روانگردان صوتی و دیجیتالی در برخی کشورها تولید و مشاهده شده. ظاهرا اینها از طریق صوت و امواجی که در مغز شنونده ایجاد می‌شود و با هندزفری و هدفون به گوش شنونده می‌رسد، باعث تغییرات روانی و مغزی در شنونده می‌شود. انواعی از این روانگردان‌ها که محرک هستند، احساسی شبیه روانگردان محرک را ایجاد می‌کنند یا باعث تخدیر و غم انگیزی شنونده می‌شوند. بر اساس گزارش‌ها و بررسی‌ها، این روانگردان‌ها تولید شدند و هجمه شان نیز ورود پیدا کرده. دستگاه‌های امنیتی و قضائی باید مراقبت کنند اینها به کشور وارد نشوند و اگر موردی بود، سریعا برخورد کنند. وظیفه ما پیشگیری از جرم و پیشگیری از انعکاس و ترویج آن داریم. در آینده اگر اینها به کشور وارد شود، شناسایی، کنترل و برخورد با آنها نیرو می‌خواهد و مشکلات خاص را به وجود می‌آورد.»

معاون دادستان کل کشور مواد روانگردان را اینطور معرفی کرد: «هر گونه ماده طبیعی، شیمیایی، صعنتی با ترکیبی است که استعمال آن باعث تاثیر بر مغز، اعصاب و روان مصرف‌کننده شده و حالت و وضعیت روانی او را تحت تاثیر قرار می‌دهد.»

ذبحی درباره تفاوت این مواد با مخدرها گفت: «عمده‌ترین تفاوت این مواد تاثیر بر مغز و روان است. این مواد سابقه‌ای به قدمت بشریت دارد و از ابتدایی که بشر با گیاهان و داروهای طبیعی آشنا شد، به مرور با شناخت موادی که می‌توانست بر روح و جسم تاثیر بگذارد به مقاصد مختلف مورد استفاده قرار گرفت. برای کسب لذت تا خوشی و درمان و حتی برای جادوگری و ایجاد آثار توهم این داروها استفاده می‌شد.»

او با اشاره به اینکه ما با صدها و هزاران نوع مواد خطرناکی مواجهیم که در اروپا تولید می‌شود، گفت: «هر روز شاهد ورود انواع قرص‌ها و داروها و مصرف‌های گوناگون هستیم و جامعه ما هدف این آسیب‌هاست. در آمریکا ۲۵۰۰ نوع ماده روانگردان تولید می‌شده و این روند ادامه دارد.»

او با اشاره اینکه ما مواجه با روانگردان‌های صوتی و دیجیتالی هستیم که هنوز به کشور وارد نشده است، گفت: «ولی باید برای ورود این روانگردان‌ها آماده باشیم. هم‌اکنون به صورت گسترده برخی مواد روانگردان به عنوان قارچ‌های سمی در شبکه‌های مجازی و اینترنت معرفی می‌شود. امروز در اینترنت دیدم انواع قارچ‌های سمی و برخی کاکتوس‌ها و داروها که دارای آثار روانگردان هستند که برخی از افراد با روحیه ای که در کشور شاهدیم مبتلا می‌شوند و ما گرفتار می‌شویم در اینترنت تبلیغ می‌شوند.»

معاون دادستان کل کشور گفت: «دروغ‌پردازی و تبلیغات کاذب مافیای مواد باعث افزایش نگران‌کننده مصرف شیشه در کشور شده و به مرور الگوی مصرف از سوی مواد سنتی به سمت روانگردان‌ها رفته است. در آرایشگاه‌ها، در نشست‌های خصوصی، در تبلیغات شبکه‌های مجازی می‌بینیم که شیشه برای افزایش میل جنسی، دیرانزالی، لاغری و موارد مختلف که جذابیت برای خانم‌ها دارد تبلیغ دروغین می‌شود.» به گزارش خبرآنلاین، ذبحی در ادامه با اشاره به اینکه آسیب‌های فراوان ناشی از مصرف شیشه در کشور نگران‌کننده است، گفت: «فجیع‌ترین جنایت ها، خودکشی‌ها، بی‌بندوباری‌های اخلاقی، افزایش اختلافات خانگی، طلاق‌ها، قتل‌ها، تجاوزات جنسی در اثر مصرف مواد روانگردان است. یکی از اصلی‌ترین دلایل طلاق‌ها، استفاده از مواد روانگردان است. توهماتی که ایجاد می‌کند باعث متلاشی شدن خانواده‌ها می‌شود. والدین معتاد نقش بزرگی در معتاد شدن فرزندان خود دارند.»

به این ترتیب، شیوه جدیدی از اعتیاد هم در راه است، شیوه ای که نسل جوان کشور را مستقیم هدف قرار می دهد و باید هر چه سریعتر قبل از فراگیر شدنش، چاره ای برای آن اندیشید./شفاف

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.