1395-12-15 09:01
1121
0
36150
به قلم محمد مهدی قزلسفلی؛

تا انتخابات ... بخش چهارم / کسب اکثریت مطلق آراء

در نوشتار سوم اصل یکصد و پانزدهم قانون اساسی مورد بررسی قرار گرفت. اشاره گردید که یکی از مهمترین  مشخصه های رئیس جمهور  در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران علاوه بر رجل سیاسی و مذهبی بودن تقوی است.

به گزارش گلستان ما ؛ تقوی یعنی خود کنترلی ، خود کنترلی در تمامی حوزه ها، هم در سیاست ، اقتصاد، رفتار و  هم درگفتار، در واقع دفاع از اصل نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران ، آرمانهای حضرت امام(ره) و اندیشه های سیاسی مقام معظم رهبری، مبارزه با تبعیض و بی عدالتی ، حمایت از مظلومان جهان، حفظ کرامت انسانی همه افراد جامعه، شایسته سالاری و پرهیز از بر خوردهای گروهی و جناحی و پرهیز از خویشاوند پروری می تواند از مصادیق تقوی  در جامعه امروز باشد.

مقنن در اصل یکصدو شانزدهم قانون اساسی  به نحوه برگزاری انتخابات می پردازد . و آنرا منوط به قوانین عادی می داند. و در اصل یکصدو هفدهم کسب اکثریت آراء را مورد تاکید قرار می دهد. اصل یکصدو هفدهم اشاره دارد. که:

اصل‏ يكصد و هفدهم

"رئيس‏ جمهور با اكثريت‏ مطلق‏ آراء شركت‏ كنندگان‏ انتخاب‏ مي‌شود، ولي‏ هر گاه‏ در دوره‏ نخست‏ هيچ‌يك‏ از نامزدها چنين‏ اكثريتي‏ بدست‏ نياورد، روز جمعه‏ هفته‏ بعد براي‏ بار دوم‏ راي‏ گرفته‏ مي‌شود. در دور دوم‏ تنها دو نفر از نامزدها كه‏ در دور نخست‏ آراء بيشتري‏ داشته‌اند شركت‏ مي‌كنند، ولي‏ اگر بعضي‏ از نامزدهاي‏ دارنده‏ آراء بيشتر، از شركت‏ در انتخابات‏ منصرف‏ شوند، از ميان‏ بقيه‏، دو نفر كه‏ در دور نخست‏ بيش‏ از ديگران‏ راي‏ داشته‏اند براي‏ انتخاب‏ مجدد معرفي‏ مي‌شوند."

با توجه به ابهام در بحث اکثریت مطلق آراء در مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری ، وزیر کشور وقت طی نامه ای از شورای نگهبان استعلام می نماید که آیا در مرحله دوم نیز ملاک عمل اکثریت آراء است یا اکثریت نسبی؟
شورای نگهبان در پاسخ  به نامه وزیر کشور   اعلام می نماید :

تفسير اصل يكصد و هفدهم «نظريه شماره 2764 مورخ 5/4/1364 شوراي نگهبان

«در دوره‌ دوم‌ هر يك‌ از دو نفر كه‌ اكثريت‌ داشته‌ باشند انتخاب‌ مي‌شود. نهايت‌ اين‌ است‌ كه‌ اگر در قانون‌ انتخابات‌ آراي‌ مربوط‌ به‌ غير اين‌ دو نفر باطل‌ اعلام‌ شود كه‌ در اين‌ صورت‌ صاحب‌ اكثريت‌ به‌ اكثريت‌ مطلق‌ انتخاب‌ شده‌ است‌ و اگر آراي‌ مربوط‌ به‌ ديگران‌ را هم‌ در جمع‌ آرا به‌ حساب‌ بياورند به‌ اكثريت‌ نسبي‌ انتخاب‌ شده‌ است‌ و در هر صورت‌ نتيجه‌ واحد است‌. و فردي‌ كه‌ از دو نفر اكثريت‌ دارد منتخب‌ و بعد از آن‌ تجديد انتخابات‌ قانوني‌ نيست‌.»

همانگونه که از متن قانون  اساسی و تفسیر شورای نگهبان در اصول 116 و 117 و همچنین مواد 12و13و14و16 قانون انتخابات استنباط می شود کسب مطلق آراء مورد تاکید است .لذا لازم است کسانی که داعیه ورود به این عرصه را دارند ابتداء نظر مردم را  در خصوص جایگاه و شخصیت سیاسی  خودشان ارزیابی کنند. تا در صورت اقبال عمومی اقدام به ثبت نام نمایند.

وسلام

محمد مهدی قزلسفلی -کار شناس حقوق خصوصی

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.