1396-01-18 11:34
1477
4
37484
به قلم یعقوب محمودی؛

تجسس در زندگی خصوصی افراد، طبق شرع، قانون و عرف ممنوع است

از مسائل بسیار مهمی که دین اسلام به آن شدیدا اهتمام دارد نگهداری حرمت و آبروی مسلمین و پرهیز از جستجو و تفتیش عقاید آنها است تجسس و خبر جویی از اندرون زندگی شخصی مردم جایز نیست و به هیچ کس اجازه داده نشده است که اسرار ولغزش های مردم را افشا کند.

به گزارش گلستان ما به نقل از رادکانا ، رسانه‌ ها خصوصا فضای مجازی در عصر جدید بیش از پیش به زندگی خصوصی افراد علاقه‌ مند شده‌اند البته ناگفته نماند برخی معتقدند اقتضای کار رسانه‌ها این است که خلوت و تنهایی آدم‌ها را برهم بزنند.

آنها ذاتا تمایل به افشای اسرار مردم دارند نه اخفا و سرپوش گذاشتن بر آنها این تمایل به انتشار زندگی خصوصی گواه دگرگونی در هنجارهای رفتاری است.

خروج از الگوی انضباطی‏ که تا امروز بر زندگی خصوصی افراد حاکم بوده است و ورود به ارزش‌های جدید و دیگر الگوهای زندگی  از این موضوع حکایت می‌کند اکنون برملاکردن حریم زندگی خصوصی از یک هنجار جدید اجتماعی تبعیت می‌کند.

حق خلوت یا حق داشتن یک زندگی خصوصی  به عنوان یکی از حقوق اساسی شهروندان ارتباط عمیقی با حفظ شأن، کرامت، شخصیت، استقلال فردی، توسعه روابط شخصی، گسترش صمیمیت و امنیت روانی پایدار و حاکمیت بر احساسات و افکار و دیگر ارزش‌های مهم انسانی دارد.

رعایت این موضوع برای همه رسانه‌ها لازم و واجب است بر این اساس، برای دسترسی به حریم خصوصی افراد تولید برنامه‌هایی در این مورد نیاز به بازتعریف ، ملاک، نظریه و دستورالعمل‌های اخلاقی ـ حرفه‌ای دارد و در صورت رعایت نکردن این حق راهکارهای معینی برای جبران ضرر وارد شده در نظر گرفته شود.

اسلام نه‌تنها حاکمان بلکه مردمان را نیز از ورود به زندگی شخصی دیگران، کنجکاوی، پاییدن و فضولی کردن در امور دیگران منع کرده است.

از مسائل بسیار مهمی که دین اسلام به آن شدیدا اهتمام دارد نگهداری حرمت و آبروی مسلمین و پرهیز از جستجو و تفتیش عقاید آنها است تجسس و خبر جویی از اندرون زندگی شخصی مردم جایز نیست و به هیچ کس اجازه داده نشده است که اسرار ولغزش های مردم را افشا کند.

استثناهایی که در منابع اسلامی بر ممنوعیت مداخله در امور دیگران وارد شده است بسیار محدود بوده تنها به دلیل ضرورت‌های اجتماعی مهم نظیر امر به معروف (با رعایت همه شرایط آن)  یا جمع‌ آوری ادله‌ای که برای جلوگیری از پایمال شدن حقوق دیگران ضرورت دارند  مقرر شده‌اند.

حریم خصوصی در نظام احکام اجتماعی اسلام  قلمرو وسیعی از زندگی انسان‌ها را شامل می‌شود. در این قلمرو  آزادی انسان‌ها در تعیین سرنوشت خود به رسمیت شناخته شده است حکومت و دیگر افراد جامعه ازجمله رسانه‌ها از مداخله در این حریم منع شده‌اند. البته این سخن به معنای بی‌توجهی احکام اسلامی به اعمال و افعال انسان‌ها در خلوت خود نیست.

از منظر اخلاق رسانه‌ای لازم است سیاست‌های رسانه و فرآیند تولید برنامه‌های آنها در چارچوب اخلاق مبتنی بر فرهنگ جامعه باشد تا نتایج عملی‌شان موجب انحراف جامعه از مبانی دینی و اخلاقی افراد نگردد و چنانچه برخی رسانه ها و کانال های تلگرامی از این امر تعدی کنند، براساس اصول اخلاق رسانه مرتکب گناه و براساس قوانین مدنی و مجازات اسلامی مستوجب تأدیب و برخورد جدی خواهند بود.
رسانه ها در صورتی می‌توانند به حریم خصوصی افراد ورود پیدا کنند که با رضایت آنها باشد.

در چند روز گذشته  فرد یا افرادی با انتشار زندگی خصوصی بعضی از ثبت نام کنندگان شورای شهر وروستا کردکوی درفضای مجازی(کانال و گروه) موجب  ترویج بی اخلاقی انتخاباتی و اجتماعی  شده اند.

یادمان باشد  اگر قرار است خبری را ولو خبری داغ مربوط به یک چهره سیاسی یا فردی را اشاعه دهند باید در آن خبر دقت لازم صورت گیرد تا از هرگونه خسران در جامعه جلوگیری شود.

کلام آخر  اینکه مردم دوست دارند بدانند که فلان کاندیدا یا  چهره محبوب سیاسی شان چکار می‌کند، کجا زندگی می‌کند یا مدل ماشینش چیست در حد طبیعی و معقول است ولی اگر بخواهند در زندگی خصوصی‌شان سرک بکشند  زیان بار خواهد بود.

باید این را قبول کنیم که افراد جامعه دارای حریم خصوصی هستند و نباید طبق شرع قانون و عرف به آن ورود پیدا کرد.

نویسنده رادکانا : یعقوب محمودی

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.