1403-08-30 11:09
88
0
92196
یک فعال سیاسی گلستان:

سابقه احزاب نشان از دغدغه‌های مردم ندارد

یک فعال سیاسی گلستان گفت: سابقه احزاب استان گلستان نشان می‌دهد آنچه برای‌شان اولویت دارد تشکیل دولتی از دوستان همفکر و هم اندیشه برای دستیابی به قدرت و اداره استان بر اساس مدل روزمرگی است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، احزاب سیاسی در دنیای کنونی مهمترین تشکل‌های فراگیر مردمی محسوب می‌شوند. حزب در حقیقت یک تجمع سیاسی سازمان‌یافته با اصول، عقاید و مرام و مسلک واحد است.

آنچه از معنای احزاب استنباط شده این است که آن‌ها ابزار استقرار حکومت مردم بر مردم هستند که برای پاسداری از امنیت ملی و نقطه غلیان سیاست‌ورزی و رقابت قانونمند شهروندان گردهم می‌آیند تا مدیریت کلا ن جامعه را به دست بگیرند.

اهمیت احزاب و نقش آن‌ها در توسعه سیاسی جامعه نیازمند تاکید و تکرار نیست. برای نیل به آرمان‌های بزرگ اجتماعی ملی هیچکس (ولو بزرگترین نابغه جهان) نمی‌تواند بدون داشتن یک تشکیلات پشتیبان به اهداف خود برسد. بنابراین به منظور رسیدن به اهداف بلندمدت و پایدار سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی چاره‌ای جز تشکل و تحزب نیست.

در راستای اهمیت احزاب و نقش آن‌ها در توسعه استان گفتگویی با محمدرضا محمدخانی فعال سیاسی استان گلستان ترتیب داده‌ایم که مشروح آن را می‌خوانید.

«گلستان ما»: چقدر سیاست و احزاب استان می‌توانند به توسعه گلستان کمک کنند؟

محمدخانی: امر توسعه ابعاد متفاوتی دارد و باید دید به‌دنبال چه نوع توسعه‌ای هستیم، توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی، اجتماعی، توسعه فرهنگی و … که البته بستگی به نگرش حاکم بر جامعه، سیر تحول و هدف از زیست در یک جامعه یک بخش یا بخش‌های مختلفی از توسعه می‌تواند مطلوب و مورد پیگیری باشد.

در جامعه ما اگر با مدل ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی فکر و بر مدار آن ارزش‌ها بخواهیم حرکت کنیم طبیعتا دنیا اصالت ذاتی نداشته و آنچه ارزش مطلوب این نوع نگاه است جامعه‌ای مبتنی بر بندگی خداوند است. اما در واقعیت باید اعتراف کرد ما با آن آرمان‌ها چه بپذیریم چه نپذیریم فاصله زیادی داریم.

در جامعه امروز حیات اجتماعی ما جنبه دنیایی و نفسانیت پیدا کرده است و مدل مطلوب در توسعه رفاه تعریف می‌شود که برای دست یافتن به آن هم باید دارای ثروت بود.

احزاب در صورت داشتن برنامه مناسب و در حالت دست یافتن به قدرت و مناصب می‌توانند پروژه‌هایی که منجر به توسعه شده و باعث خلق ثروت و افزایش درامد سرانه می‌شود را به رفاه و آسایش برای خانوار و بالتبع جامعه ارمغان بیاورند.

«گلستان ما»: اما سوال این است احزاب و کنشگران سیاسی چقدر دغدغه استان و کشور را دارند؟

محمدخانی: سابقه احزاب استان نشان می‌دهد آنچه برایشان اولویت دارد تشکیل دولتی از دوستان همفکر و هم اندیشه برای دستیابی به قدرت و اداره استان بر اساس مدل روزمرگی است. لذا برای اینکه احزاب بتوانند نقش مفید و پویایی ایفا کنند نیاز به تحولی بنیادین در ساختار و سازمان اندیشه آنان دارند.

«گلستان ما»: آیا با توجه به این اینکه حب قدرت با افزایش سن افزایش می‌یابد آقایان حاضر به واگذاری قدرت و فرصت دادن به اندیشه‌های جوان و افراد جوان و پرانرژی هستند؟

محمدخانی: بعید می‌دانم.

«گلستان ما»: موانعی که بر سر راه فعالان سیاسی برای رسیدن به انسجام وجود دارد چیست؟

محمدخانی: انسجام، کلمه مبهمی در نظم بخشی به همه فعالان است.

بدیهی است با توجه به تفاوت در نگرش و روش که در بین افراد فعال در حوزه مسائل سیاسی - اجتماعی وجود دارد انسجام کامل بین همه افراد نه ممکن است و نه معقول.

جامعه حاصل اختلاف نظرگاه‌ها و روش‌هاست و بدیهی است این اختلاف در صورتی که باعث تضارب آراء و برخورد اندیشه‌ها شده و همه به برهان تن دهند باعث تعالی و رشد می‌شود و انسجامی نه از نوع یکدست و خالص‌سازی بلکه حاصل قرار گرفتن اجزاء در ذیل کلیت یک جامعه و نظام حکمرانی مبتنی بر عقل سلیم می‌تواند باعث پویایی و رشد شود.

آنچه مانع تضارب معقول آراء و نزدیکی افراد برای ایجاد یک گفتمان سالم می‌شود منیت و نفسانیت است اگر هدف اعتلاء جامعه و تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی و ساخت نظم اجتماعی بر اساس قانون اساسی و سنت نبوی و علوی باشد نه نزاعی اتفاق می‌افتد و نه جدل و تنازعی بلکه افراد افکار و عقول باعث هم‌افزایی و تکامل هم شده و فرصت شکوفایی فرد و جامعه ایجاد می‌شود.

اولین مانع خود است بقول حافظ

حافظ تو خود حجاب خودی از میان برخیز

فعالان سیاسی استان باید به این مرتبه از رشد برسند که به جای داشتن دغدغه مناصب و حذف رقباء سیاسی، درصدد باشند که با نقد سازنده و تحلیل مناسب به رفع عیوب پرداخته و وجوه حسن در خود و رقبا و دیگر فعالان سیاسی اجتماعی را تقویت کنند.

بعد از این آنچه مانع انسجام است کارگزارن حکومت هستند که در فضای تیره و آب گل‌آلود بهتر می‌توانند منویات خود و حلقه احباب را محقق کنند که البته اینجا هم ردپای نفسانیت اما در بین مقامات پیداست.

آنچه بازهم باید تأکید کرد بد بودن تنازع است نه اختلاف؛ که لولا التضاد لایصح الجود عن المبداء الجواد.

«گلستان ما»: در حوزه سیاسی در دولت چهاردهم چقدر فعلان سیاسی استان را موفق می‌بیند؟

محمدخانی: دولت چهاردهم در شرایط ناامیدی جامعه از روند تحولات حاکم بر جامعه بوجود آمد این دولت بیشتر از آنکه حاصل فعالیت فعالان سیاسی باشد آخرین امید افرادی است که به دنبال پرهیز از تحولات خشن اجتماعی هستند.

افرادی به پزشکیان رای دادند که هم از رفتارهای خشن و خلاف اخلاق اسلامی انسانی زمامداران به تنگ آمده بودند و استمرار آن را نمی‌خواستند و هم طالب حرکت‌های تند وخشن اجتماعی نبودند.

لذا اینجا بیشتر فعالین سیاسی سوار بر موج اراده بخشی از ملت شدند و به جای درک موقعیت دولت در منظومه نظام حکمرانی و تحولات منطقه و جهان باز گرفتار سهم از قدرت شدند و این سهم‌خواهی باعث تغذیه حس رقابت و تنازع شده و منجر به جوانه زدن شکاف‌های جدید اجتماعی این بار در سطح کنشگران سیاسی شد.

موضوع انتخاب استاندار نشان داد که جریانات سیاسی استان در عهد نابالغی مانده‌اند تا آن حد که حاضر شدند از تنها بازمانده اصلاح‌طلب در قامت امام جمعه و نماینده ولی‌فقیه که سابقه در زمانه امام خمینی (ره) دارد گذر کنند.

جریانات سیاسی استان بیشتر دچار حیات و زندگی فعال در مقطعی بوده و در بقیه زمان‌ها حالت نهفتگی و یا خواب را دارند و انتظار دارند با حضور در بازارهای فصلی و چند روزه ثمراتی به اندازه یک دوره یک‌ساله را ببرند.

تشکل‌هایی که دارند تا در موسم اوج فعالیت سیاسی که آفتاب انتخابات سبب آن می‌شود بخواهند گرم و بیدار شوند پائیز سرد سیاست شروع می‌شود.

تا احزابِ با برنامه و کارنامه میداندار سیاست نشوند گردش امور شکلی به خود می‌گیرد که در این روزها شاهد آن هستیم و ثمره آن  استمرار چرخه معیوب ناکارامدی و توسعه نیافتگی می‌شود.

«گلستان ما»: توصیه شما به استاندار آینده چیست؟

محمدخانی: استاندار آینده اگر بتواند فارغ از حلقه‌های قدرت که باعث تحمیل مدیران بی‌کفایت می‌شوند عمل کند، می‌تواند استان را گامی به پیش ببرد. مدیران استانی و شهرستانی باید مدیران دولت باشند نه مدیران نمایندگان، روحانیون و گروه‌های فشار!

استاندار بهتر است با شعار رئیس‌جمهور که اجرای سند چشم‌انداز و برنامه‌های سنواتی است کشور را از حالت رکود و درماندگی نجات دهد.

امروز استان هم مثل کشور در پروژه‌های ناتمام گیر کرده است، صنعت استان دچار رکود و کشاورزی گرفتار ناکارامدی و ناتوانی از بهره مناسب از آب و خاک است، گردشگری استان در بین منازعه سازمان‌های مختلف قربانی شده، آموزش عمومی و تحصیلی کارنامه قابل توجهی ندارد، از طرفی فرهنگ مغفول مانده است.

استاندار باید بتواند با بهره بردن از خرد جمعی ظرفیت‌های موجود را فعال کرده و با پرهیز از تعریف پروژه جدید آنچه موجود است را کارآمد بسازد.

استاندار می‌تواند با ایجاد همدلی و هم‌افزایی در بین نیروهای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی استان باعث بهبود شاخص‌های مختلف در بهبود رتبه استان در سطح کشور شود.

استاندار می‌تواند به جای اینکه وارد بازی سیاست‌بازان شود با تمرکز بر سه مسئله اقتصاد، آموزش و فرهنگ باعث تعالی جامعه شده و سطح نخبگی را از حلقات خاص به جمعیت بیشتری تسری داده و با تغییر تعداد بازیگران بخش بیشتری از جامعه را کنشگر و فعال نماید این می‌تواند انحصار سیاست در دست عده‌ای را شکسته و کل جامعه را درگیر امر توسعه همه‌جانبه کند.

انتهای خبر/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.