1404-10-01 22:17
142
0
96204
یادداشت؛

یلدای ایرانی، جشن خانوادگی

غلامرضا خارکوهی تاریخنگار گرگانی در یادداشتی به آئین یلدای ایرانی، جشن خانوادگی پرداخت.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، جشن یلدا بعد از عید نوروز مهمترین جشن باستانی ایرانیان است و بزرگداشت آن، بزرگداشت یکی از جلوه‌های زیبای خلقت خداوند محسوب می‌شود و در آن شب خانواده‌ها برای هم آرزوی سلامتی و شادی و خوشبختی می‌کنند.

جشن شب یلدای ایرانی با آنکه یک شب است اما هزاران سال است که در فرهنگ ما ریشه دارد و اقوام مختلف ایرانی از دیرباز مشتاق برگزاری آن بوده و هستند.

جشن یلدا نه ضد مذهب است و نه سیاسی و جناحی، بلکه یک مراسم فرهنگی و خانوادگی و کاملا ایرانی و مردمی است که از عهد باستان در ایران رایج بوده و کارکردهای بسیار ارزشمندی دارد، از جمله موجب تحکیم و همبستگی و دوستی خانواده‌ها، و باعث نشاط و شادمانی زنان و مردان و کودکان ایرانی می‌شود.

یلدای ایرانی چند سال قبل در میراث فرهنگی ناملموس یونسکو به ثبت رسیده و لذا ظرفیت جهانی را شدن دارد. خوبست نمایندگی ایران در سازمان ملل در شب یلدا این جشن ایرانی را با کمک یونسکو برای ساکنان آنجا به همان سبک مرسوم ایرانی برگزار نماید و با دعوت از خبرنگاران آن را به اطلاع همه جهانیان برساند.

با آنکه علاوه بر ایران مراسم شب یلدا در برخی از کشورهای دیگر دنیا از جمله جمهوری آذربایجان، افغانستان، اقلیم کردستان، تاجیکستان، پاکستان، روسیه، انگلستان، کانادا، بولیوی، پرو و اکوادور به طرق مختلف برگزار می‌شود، ولی جشن ایرانی منحصر بفرد است و در نوع مواد پذیرایی تفاوت فاحشی دارد. مثلا در سفره یلدای ایرانیها هندوانه و انار و آجیل و فال حافظ و دورهمی خانوادگی جلوه گر است، اما در یلدای کشور روسیه دعا و نیایش و در بلیوی به بند کشیدن نمادین خورشید و در سایر کشورها به شکلی دیگر شب یلدا را که مصادف با اولین شب بلند زمستان است جشن می‌گیرند و شادی می‌کنند و ناخوشیها را از خود دور می‌نمایند.

خوبست شب یلدا در هتل‌های ایرانی، هتلداران برای میهمانان خارجی خود یک قاچ هندوانه و یک نصفه انار قرمز آبدار هدیه بدهند. تا این رویداد باستانی ایرانیان برای خارجی‌ها هم ملموس و مکشوف شود. چون این دو میوه قرمز سمبل نشاط و شادابی و صلح و دوستی ایرانی‌ها هستند.

جا دارد افراد توانمند و نهادهای حمایتی و n. g. o به خانواده‌های نیازمند و کم توان مساعدت نمایند تا آنها هم برای فرزندان خود جشن یلدا برگزار نمایند. همچنین خوبست در آن شب شهرداری‌ها در میدان مرکزی شهر قاچ‌های کوچک هندوانه بین مردم رهگذر توزیع نمایند.

با توجه به شرایط غمبار اجتماعی، اهمیت دادن به جشن یلدا و ترویج آن، کمک به نشاط و سلامت روانی جامعه است و موجب نشاط و ارتقای روحیه عموم مردم می‌گردد.  

انتظار است که صدا و سیما در شبکه‌های مختلف به موضوع یلدا بیشتر بپردازند و از مورخان و جامعه شناسان بخواهند که نظرات خود را در این زمینه ارائه نمایند.

خوبست مدارس و دانشگاه‌ها نیز در این خصوص مقالاتی نگارش نمایند و در هر منطقه سبک و سیاق مراسم یلدا را مورد مطالعه قرار دهند.

از خبرنگاران رسانه‌ها انتظار است که با افراد مسن کوچه و بازار مصاحبه نمایند و خاطرات آنها را در باره مراسم یلدا بگیرند و منتشر کنند.

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.